24 July 2013

180. Jelek a körömlakkon - De mégis mit jelentenek?

Mára egy olyan bejegyzéssel érkeztem hozzátok, ami számomra is mindig nagy kérdés volt, habár több egyértelmű jellel is találkozhatunk egy-egy körömlakkos üvegen. Azonban vannak olyanok is, amelyeket nem mindenki ismer fel. A célom, hogy ezt a kis űrt (lehet csak nekem volt?) megszüntessem. Nyilván lesz olyan, akinek nem újdonság ez a poszt, de ha te sem vagy biztos a szimbólumokban, itt megtalálod a választ! 

Mi mit jelent egy körömlakkos üvegen?


1. Flammable, azaz tűzveszélyes. A legtöbb ilyen jellegű terméken megtalálható ez a kis jel. Tilos dohányozni lakkozás közben, vagy nyílt láng közelébe tenni az üveget. Olyan anyagokat tartalmaz a körmünket szépítő folyadék, ami gyúlékony. Így figyelmeztetnek bennünket az esetleges balesetek elkerülése végett.

2. Ez is egy gyakori jelzés, aminek a jelentése, hogy további információkat megtalálhatunk más helyeken is, nem csak az üvegen. Ennek oka lehet, hogy rengeteg helyet foglalna a leírás, vagy esetleg nem akarják telenyomtatni. Tehát ha erre lesztek figyelmesek, akkor több infót tudtok meg a körömlakkról egyéb forrásokból.

3. Recycling, azaz újrahasznosítható. Ebben az esetben arról van szó, hogy ez nem egy egyszerű háztartási hulladék, amit csak úgy kidobhatunk (az okok gondolom nyilvánvalóak, ha nem akarjuk szennyezni környezetünket). Tehát a megfelelő módon kell megválnunk tőle. Egyébként ez az európai jelzés.

4. Mint előbb is leírtam, nem háztartási hulladék. Nem túl gyakran szerepel a körömlakkokon, vagy esetleg máshogyan, de ha ott van, ezt jelenti. Megfelelően kell "ártalmatlanítanunk".

5. Szintén egy újrahasznosító jel, egy régebbi. 

6. Állatokon nem tesztelték. Már szerencsére egyre több helyen felfedezhetjük ezt a kis szimbólumot. Máshogyan is ábrázolhatják, pl egy ülő nyuszi, mögötte háromszög, vagy ahogyan egy nyuszit simogatnak. 

7. Élettartam, azaz meddig használható a körömlakk, mennyi a szavatossági ideje. Nyilván ez egy ajánlott idő, van amelyik hamarabb tönkre megy, van ami 6 év után is ugyan olyan jól szerepel. A M jelentése: hónap.


Minden egyes körömlakkon kétféle jelzéssel mutatják meg, hogy mennyi az űrtartalma.
fl oz.: Ez egy angolszász jelzés, ha jól tudom a legtöbb lakkon megtalálhatjátok. Ugyan olyan mértékegység, mint a milliliter. Unciának is nevezhetjük, vagy angolul fluid ounce. Egy uncia 29,5 ml.

ml.: Gondolom ez számunkra egyértelmű, és mindig ezt is használjuk leírásoknál. Űrtartalomra utal. 

Az a bizonyos e betű: a termékünk megfelelő a bizonyos európai előírásoknak. 

Természetesen ezen kívül még számos információ fellelhető egy-egy körömlakkos üvegen. Ilyen például a gyártás helye, ki állította elő, esetleg milyen összetevőkből áll, milyen extra tulajdonsággal rendelkezik, stb.

Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzésemet, és tudtam valami újjal is szolgálni. :)

Ti ismertetek minden jelzést? 




Maria


Facebook  |  Ask.fm  |  Bloglovin  |  Pinterest





11 comments:

  1. Az e betű jelentett újdonságot, jól összefoglaltad :-)

    ReplyDelete
  2. Na ez egy nagyon hasznos kis bejegyzés volt, őszintén még nem gondolkoztam ezeken, de jó volt megtudni ezeket! :)

    ReplyDelete
  3. Nagyon jó kis bejegyzés lett! Én sokkal lettem gazdagabb. Köszönöm!!! :)

    ReplyDelete
  4. Nekem a 24M soha nem volt egyértelmű, no meg az e betű sem, az üdítőkön is mindig rajta van. Kiskoromban állandóan anyut kérdezgettem ezekről.. >< Viszont nekem egyik lakkomon sincs nyuszi.. :/

    ReplyDelete
  5. én eddig nem is figyeltem meg hogy egyáltalán vannak ilyen jelzések rajta :D csak azt néztem eddig meg hány milisek, többi jelet még sose figyeltem meg rajta :D de most az volt az első fogtam egyet és megnéztem :D hasznos bejegyzés :) biztos elolvasom még párszor :)

    ReplyDelete
  6. nagyon hasznos poszt volt, sokat megtudtam. :)

    ReplyDelete
  7. Dejó, még nem láttam leírást ezeket a jelöléseket összefoglalva! Viszont, ha a körömlakk nem háztartási hulladék, akkor mi lenne a megfelelő módja pl. a beszáradt körömlakkoktól való megszabadulásnak? Tartogatok néhány ilyet a lakkos dobozomban.

    ReplyDelete
  8. Már kislány koromban is a bizonyos e betűn rágódtam az almalés doboz hátulján:P Ma is tanultam valamit :))

    ReplyDelete
  9. djkaty: Köszi! :)Na, valami újdonság akkor volt!

    Ingird: Köszönöm! :) Én is mostanában gondolkoztam el azokon a jeleken, innen jött az ötlet.

    Ági Mdolla: Köszi!

    Az a Lány: Örülök és köszönöm! :)

    mindless: haha, nekem is ezek voltak a legnagyobb rejtélyek. :D Én még nem néztem át van-e nyuszim.

    Akane: Köszönöm! Örülök, hogy tetszett!

    M.: Köszi! :)

    malvina: Köszönöm! Az ilyen hulladékokat össze kell otthon gyűjteni, és vagy egy hulladéklerakó helyre elvinni, vagy Budapesten több gyűjtőpont is van, utána kell nézni merre, ezt sajnos nem tudom. Ha nem vagy fővárosi, akkor pedig érdemes több mindent egyszerre vinni a legközelebbi helyre.

    Petronella's: Örülök, hogy hasznos volt! :)

    ReplyDelete
  10. e betű nekem is újdonság volt, a többi logikus. Szerintem nekem nincs nyulas lakkom :( De megnézem. A körömlakk amúgy is méreg, legalábbis mindig írják a cikkek, hogy ez is egy veszélyes anyag a háztartásban.

    ReplyDelete